45.000 de euro, un apartament cu piscina in Antalya20/06/2006 

Investitia intr-o proprietate in Turcia nu este o idee rea daca ne gindim ca obiectivele turistice din aceasta tara sint inepuizabile. Piata imobiliara prezinta o oferta variata la preturi deloc mari.

Investitiile straine in proprietati din Turcia au sporit considerabil in ultimii trei ani, fapt ce a declansat o crestere cu pina la 200% a preturilor. Chiar si dupa scumpiri, piata imobiliara turca a ramas una dintre cele mai ieftine din Europa. Turcia face parte din topul select al destinatiilor turistice europene cele mai frecventate. O buna parte dintre turistii straini care-i trec granitele revin pentru a-si cumpara o proprietate intr-unul dintre numeroasele resorturi turistice pe care le pune la dispozitie.

TAPU numeste proprietarul

La fel ca si celelalte tari, Turcia are restrictiile ei de factura economica, sociala si legate de securitate in privinta achizitionarii de bunuri imobiliare de catre cetatenii straini. Astfel, legislatia turca interzice investitorilor straini sa cumpere proprietati aflate in zone militare si sensibile din punct de vedere al securitatii. Exista acorduri de reciprocitate intre guvernul turc si guvernele altor tari, precum cele din Uniunea Europeana, Statele Unite, Rusia. Romanii intra in categoria celor care au nevoie de aprobare pentru a cumpara in Turcia. Interdictiile din legislatia turca trebuie luate serios in considerare, pentru ca in cazul unei dispute cu autoritatile sint sanse mici ca proprietatea sa fie recuperata. Intregul proces de cumparare dureaza intre 6 si 8 saptamini in conditii normale.

Un depozit initial in valoare de 10% din pretul proprietatii trebuie platit vinzatorului inainte de demararea procedurilor de inregistrare a terenului. In aceasta etapa, unele agentii din Turcia solicita plata a jumatate din onorariu, de obicei 1,5% din pretul imobilului. Cealalta jumatate este perceputa de catre agentie la incheierea contractului. Guvernul incaseaza 3% din pretul declarat al proprietatii. Taxa catre Oficiul de Inregistrare a Proprietatii este de aproximativ 40 de euro pentru fiecare tranzactie. Documentul care specifica numele proprietarului este intitulat in Turcia TAPU. In cazul in care cumparatorul nu este prezent, agentia imobiliara care a intermediat tranzactia poate fi imputernicita sa inregistreze proprietatea pe numele sau. Strainii pot cumpara proprietati in nume propriu numai daca zona in care se afla proprietatea dorita nu este una sensibila militar. De aceea, cumparatorul trebuie sa primeasca acordul Comandamentului militar regional inainte ca titlul de proprietate sa fie transferat. Prezenta unui translator este necesara, iar onorariul acestuia se ridica la 50-80 de euro. De incheierea contractului final se ocupa notarul, al carui onorariu va adauga la cheltuielile cumparatorului aproximativ 1% din pret.

Un loc englez la soare

In Bodrum vin anual multi turisti si se poate spune ca este un loc indicat pentru investitiile imobiliare. Peste 2.000 de familii britanice s-au stabilit aici in ultimii cinci ani. Orasul este mai aglomerat vara si preturile sint mai ridicate. Turistii care se feresc de agitatie pot opta pentru unul dintre orasele mai mici din vecinatate, precum Gumusluk sau Bitez. In centrul orasului, apartamentele cu doua camere si suprafete de 65 mp pot fi cumparate cu preturi pornind de la 115.000 de euro. La 8 km de centru, in Bitez, un apartament cu acelasi numar de camere si aceeasi suprafata costa 88.000 de euro. In Gumusluk, o casa cu doua camere si suprafata de 72 mp se poate cumpara cu 117.000 de euro, in timp ce in Bodrum, o casa centrala cu doua camere costa dublu.

Capitala otomana

Istanbulul este cel mai mare oras din Turcia si fosta capitala din timpul Imperiului Otoman. Orasul face parte atit din Europa, cit si din Asia, dar cea mai importanta parte e cea europeana. Cu o populatie de aproape 15 milioane de locuitori, Istanbulul figureaza printre cele mai mari orase europene. Dupa caderea Imperiului Otoman, capitala s-a stabilit la Ankara, unde este si in prezent. Varietatea este cea care vrajeste vizitatorii in Istanbul. Chiar daca a devenit un oras modern, reuseste sa-si conserve patrimoniul cultural si istoric.

In Istanbul, un apartament cu doua camere cu o suprafata de 74 mp costa aproximativ 47.000 de euro, in timp ce unul cu trei camere si suprafata de 100 mp poate fi cumparat cu mai putin de 60.000 de euro. Apartamentele de doua camere se inchiriaza cu 200-300 de euro pe luna; chiria difera mai ales in functie de zona. O casa cu trei camere si o suprafata de 125 mp costa in Istanbul 80.000 de euro, iar o vila cu acelasi numar de camere si o suprafata de 165 mp se poate achizitiona cu putin peste 100.000 de euro. 

Raiul pe pamint

In secolul I i.Hr. regele Attalos al II-lea le-a ordonat oamenilor sai sa gaseasca cea mai frumoasa zona de pe pamint. Dupa o cautare indelungata in jurul lumii, soldatii au ales Antalya. Provincia, situata pe coasta mediteraneana, este considerata capitala turistica a Turciei.

Alanya este de departe cea mai renumita statiune din provincie, dar preturile la proprietatile imobiliare pornesc de la valori foarte scazute. Astfel, se poate cumpara un apartament cu doua dormitoare si living intr-un complex rezidential cu piscina comuna cu doar 45.000 de euro. O vila dintr-un complex cu piscina, teren de tenis si restaurant, cu trei dormitoare si doua bai, la doar un km de centrul Antalyei valoreaza 135.000 de euro. Un apartament cu doua camere situat la cinci minute de plaja si zece de centrul Antalyei se inchiriaza cu 180 de euro pe luna. In Side, preturile la apartamentele de doua camere pornesc de la 55.000 de euro. Un apartament de patru camere din aceeasi zona cu o suprafata de 130 mp valoreaza 70.000 de euro.

  • Patru mari si doua continente

Cu peste 8.333 km de coasta, Turcia se bucura de o pozitie geografica strategica, fiind inconjurata de patru mari la granita dintre Europa si Asia. Majoritatea turistilor straini opteaza pentru vestul Turciei, unde coasta este mai lunga si mai frumoasa. Estul este mai potrivit pentru turistii aventurieri, dar si pentru iubitorii de plaja. Pornind din sudul muntilor Toros se intinde coasta mediterana cu plaje splendide si ruine izolate. In zona Marii Negre, coasta se incolaceste in jurul muntilor. Peste 35% din teritoriu este ocupat de paduri si munti, cu mai mult de 300 de lacuri naturale si 130 artificiale. Clima difera in functie de zona. Astfel, in regiunea cu iesire la Marea Neagra, climatul este temperat, continental in interior si mediteranean pe coasta Marii Mediterane. Coastele din vest si sud ofera plaje intinse, situri arheologice si resorturi rurale nealterate. Pe coasta de sud este destul de cald pentru o baie in mare din aprilie si pina in noiembrie. Printre destinatiile preferate de turistii straini se numara Bodrum, Antalya si Istanbul. Interesul britanicilor se indreapta mai degraba spre Bodrum, in timp ce Antalya este destinatia preferata a germanilor. Istanbulul se poate lauda cu o mostenire istorica si culturala impresionanta. Pe linga bazarurile comerciale, fosta capitala trezeste interesul vizitatorilor prin monumente istorice precum Moscheea Sfinta Sofia, Moscheea Albastra sau Palatul Topkapi.

Ionut Leca
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 1100 de apartamente noi
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 45.000 de euro, un apartament cu piscina in Antalya
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Profit din casa de la munte
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriile vor scadea cu 20%
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 5.000.000 de euro recuperati in patru ani
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cheltuieli mari cu un apartament-capcana
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Patru camere: 75.000 de euro plus inca 5.700
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Casa in rate fara avans
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cartierul Baneasa: scump, dar se vinde
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresc preturile apartamentelor noi
• ( 20/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Pasii creditului bancar
• ( 20/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: O locuinta mai mare