Profit din casa de la munte20/06/2006 

Construirea unei case la munte reprezinta o buna afacere. Pe Valea Prahovei, numai din chirie, investitia s-ar amortiza in mai putin de zece ani.

Zonele montane reprezinta o alternativa buna pentru cei care vor sa aiba o proprietate in care sa poata locui pe perioada concediului, dar care sa aduca si venituri. Evident, Valea Prahovei ramine principala destinatie turistica de munte din Romania. De aceea vom vedea cit de rentabila este o investitie imobiliara in Sinaia sau Predeal. Variante sint: fie achizitionarea unei case gata construite, fie cumpararea unui teren si construirea unei case, fie achizitionarea unui apartament.

Casa construita de-a gata

Investitia intr-o casa, desi presupune o suma mai mare de bani, se va amortiza mai repede decit investitia intr-un apartament. Astfel, pentru o casa de 100 de metri patrati construiti, investitorul va trebui sa plateasca in jur de 100.000 de euro. „Pretul la constructiile pe pamint, la curte, este cam de 1.000 de euro metrul patrat construit“, a precizat Andrei Nicolae, administratorul agentiei imobiliare Athis Tour. „Chiria la o astfel de casa nu poate depasi 700 de euro pentru o luna“, spune Ciprian Kore, director de vinzari la agentia imobiliara Mervani. Totusi, conform acestora, se poate obtine o chirie lunara de 600 de euro. Prin urmare, investitia va fi amortizata in aproape 14 ani.

Daca locuinta este pusa la punct, astfel incit sa corespunda asteptarilor celor mai pretentiosi clienti, adica sa aiba incalzire centrala, aer conditionat, termopane, se va putea obtine chiria maxima, de 700 de euro pe luna, iar proprietarul isi va scoate banii in aproximativ 12 ani.  Investitia ar fi bine primita, deoarece casele de acest gen, de pina in 100 de metri patrati, sint o raritate la munte. „Se tot construieste, insa numai case mari de mai multe sute de metri patrati construiti. Daca ai bani, este rentabil deoarece chiria la acestea poate ajunge si la 1.500-2.000 de euro pe luna“, a spus Ciprian Kore.

Casa construita, cea mai profitabila

Daca ai mai putini bani, in lipsa ofertei, solutia ar fi sa iti construiesti o casa la munte. Potrivit directorului de vinzari de la Mervani, preturile la terenuri intre Sinaia si Predeal difera de la 60 la 200 de euro metrul patrat, in functie de amplasamentul terenului.

Putem lua ca reper un teren la un pret mediu de 130 de euro/mp, care nici nu va fi intr-o zona izolata, dar nici la sosea, iar investitorul va plati pentru un teren de 200 mp in jur de 26.000 de euro. Pe aceasta suprafata proaspatul investitor isi va putea ridica o constructie de aproximativ 100 de metri patrati, astfel raminindu-i loc suficient sa faca si gratar, si sa-si tina masina la adapost de hoti, in curte. Constructia casei, la rosu, il va costa inca 17.100 de euro. „La rosu“ inseamna ca imobilul nu va avea finisaje si nici partea exterioara a acoperisului (tigla, tabla etc.). Cu tot cu finisaje, dar fara utilitati, gaze, apa, curent electric, pretul casei poate ajunge la 350 de euro, plus TVA. Pentru cei 100 de metri patrati construiti se vor plati in jur de 41.600 de euro. Dupa ce adaugam si suma cheltuita pentru teren, 26.000 de euro, se ajunge la suma totala de 67.650 de euro. Cu o chirie de 600 de euro pe luna investitia va fi amortizata in aproximativ 9 ani si jumatate.

Chirie cu pauza de Revelion

Este mai rentabil sa investesti intr-un apartament la munte pe care sa il inchiriezi pe termen lung, decit sa investesti intr-o casa pe pamint, sustin o parte dintre cei implicati in piata imobiliara din Sinaia. Aceasta afirmatie se bazeaza probabil pe stabilitatea bazei de clienti, deoarece cifrele spun altceva. „Apartamentul este mai profitabil, in primul rind pentru ca se face o investitie mai mica si este mai usor de intretinut. La o casa se gaseste in permanenta ceva de reparat“, ne-a spus Andrei Nicolae. Preturile la apartamente in Sinaia variaza intre 800 si 1.000 de euro metrul patrat, in functie de zona in care se afla acestea.

Potrivit lui Ciprian Kore, un apartament cu trei camere, decomandat, bine intretinut, in Sinaia costa in jur de 50.000 de euro. Chiria pe care o poti obtine prin inchirierea unui astfel de imobil, pe termen lung, nu depaseste 300 de euro pe luna, asta in cazul in care apartamentul este complet utilat. Investitorul care cumpara un apartament cu trei camere pentru a-l inchiria isi va amortiza investitia in aproape 14 ani. O practica des intilnita la inchirierile pe termen lung este ca de sarbatori apartamentul sa fie eliberat. „Cel care inchiriaza pe termen lung stabileste cu chiriasul ca de Revelion si de Craciun apartamentul sa ramina liber. De Revelion de exemplu, proprietarul isi scoate banii pentru o luna intreaga, daca nu cumva pentru doua“, a mai spus Ciprian Kore.

Profit la negru

In zona de munte bani frumosi se fac din inchirierile pe termen scurt de citeva zile. Potrivit celor care desfasoara activitati imobiliare in Sinaia, preturile practicate de proprietarii de blocuri sint undeva in jur de 600.000 de lei pentru o noapte camera. Astfel inchiriat, un apartament cu trei camere poate aduce un profit de 1.500 de euro pe luna, in sezonul de iarna. „Inchiriatul la negru este pe cale de disparitie, majoritatea turistilor preferind ceva organizat, in hoteluri sau pensiuni turistice“, a spus Ciprian Kore. Acest lucru se poate vedea din cresterea numarului pensiunilor din zonele montane.

  • Varianta „pensiune“

Directorul de vinzari al agentiei Mervani ii sfatuieste pe micii investitori sa investeasca ceva mai mult si sa intre in circuitul turistic. „Cele mai profitabile pensiuni sint cele cu opt, noua camere“, a spus Ciprian Kore. O camera intr-o pensiune agroturistica trebuie sa aiba minimum 16 metri patrati, maximum 20 de metri patrati. Pretul unei constructii din lemn, la cheie, este de aproximativ 250 de euro metrul patrat construit, informeaza constructorii. Potrivit reprezentantilor din domeniul constructiilor cu beton, pretul unei cladiri la cheie ajunge la aproximativ 450 de euro metrul patrat construit. La aceste preturi mai trebuie adaugat si terenul care, in zona montana din Valea Prahovei, poate ajunge pina la 200 de euro metrul patrat.

Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 1100 de apartamente noi
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 45.000 de euro, un apartament cu piscina in Antalya
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Profit din casa de la munte
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriile vor scadea cu 20%
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 5.000.000 de euro recuperati in patru ani
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cheltuieli mari cu un apartament-capcana
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Patru camere: 75.000 de euro plus inca 5.700
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Casa in rate fara avans
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cartierul Baneasa: scump, dar se vinde
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresc preturile apartamentelor noi
• ( 20/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Pasii creditului bancar
• ( 20/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: O locuinta mai mare