Pasii creditului bancar20/06/2006 

Numarul solicitarilor de obtinere a unui credit bancar este in crestere, conform celor mai recente statistici. Sint foarte importanti pasii care se vor face in acest sens.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca solicitantul este sa aleaga oferta care i se pare cea mai potrivita din partea bancilor. Trebuie sa tina seama, in primul rind, de faptul ca nu toate bancile accepta toate tipurile de venituri. Astfel, trebuie sa aleaga institutia bancara ce accepta toate tipurile de venituri pe care le obtine. Unele accepta, de exemplu, veniturile din drepturi de autor sau din profesii liberale, altele accepta doar veniturile care sint trecute pe cartea de munca. De asemenea, trebuie sa ia in calcul toate costurile: si dobinda, si comisioanele. Apoi, indicat este sa mearga la institutia bancara ce i se pare cea mai potrivita si sa consulte ofiterul de credit pentru a afla suma maxima ce o poate primi. In cazul in care suma este suficienta pentru achizitionarea unui apartament, trebuie sa se informeze exact asupra documentelor necesare pentru obtinerea creditului. Pentru a obtine o suma corecta trebuie sa prezinte ofiterului de credit datele reale asupra veniturilor si, totodata, sa ofere informatii si asupra veniturilor din lunile anterioare. Altfel, risca sa aiba probleme, deoarece in momentul analizei dosarului nu este exclus sa constate ca suma pe care o va primi este mai mica.

Cuvintul-cheie: dosarul

Urmeaza depunerea dosarului de credit. In general, acesta va contine o cerere de acordare a creditului, acorduri pentru interogarea Biroului de credit, documente doveditoare ale venitului si copii dupa actele de identitate. Trebuie sa se aiba in vedere si depunerea copiilor dupa actele proprietatii. Astfel, trebuie sa se depuna actul de proprietate al vinzatorului, cadastrul, intabularea si extrasul de carte funciara, precum si copii dupa actele de identitate ale vinzatorului. Urmeaza evaluarea.

Bani in plus

Acest pas solicita economiile celui care cumpara, deoarece raportul de evaluare costa. Aici pot sa apara problemele. In cazul in care pretul solicitat de vinzator este considerat prea mare de catre evaluator, atunci diferenta va trebui sa o acopere cel care solicita creditul. De aceea, este recomandabil ca in acest caz cel care cumpara sa caute un apartament cit mai apropiat de valoarea de piata, deoarece, in caz contrar, risca sa amine ziua in care va deveni proprietar.

Trebuie spus ca raportul de evaluare va fi emis intr-o perioada care variaza intre doua zile si o saptamina. Vor urma una sau doua zile in care dosarul va fi analizat, pentru ca apoi sa urmeze virarea banilor si semnarea contractului la notar. Perioada in care se vireaza banii difera de la banca la banca: unele fac acest lucru dupa o zi, altele dupa citeva zile, chiar o saptamina. Oricum, este indicata incheierea unui antecontract pentru ca apartamentul sa nu fie vindut altcuiva.

  • Evaluarea obligatorie

In cazul in care se va apela la o banca devine obligatorie angajarea unei firme de evaluare pentru a se stabili valoarea apartamentului, in functie de care banca stabileste limita maxima a creditului care va fi acordat. De multe ori, bancile recomanda firma cu care se va lucra.

Valentin Baesu
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 1100 de apartamente noi
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 45.000 de euro, un apartament cu piscina in Antalya
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Profit din casa de la munte
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriile vor scadea cu 20%
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 5.000.000 de euro recuperati in patru ani
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cheltuieli mari cu un apartament-capcana
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Patru camere: 75.000 de euro plus inca 5.700
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Casa in rate fara avans
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cartierul Baneasa: scump, dar se vinde
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresc preturile apartamentelor noi
• ( 20/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Pasii creditului bancar
• ( 20/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: O locuinta mai mare