Cheltuieli mari cu un apartament-capcana20/06/2006 

Un apartament ieftin nu este intotdeauna cea mai buna alegere. Proprietarul poate fi nevoit sa plateasca pentru a-l aduce intr-o stare locuibila.

Cele mai cautate apartamente sint cele mai ieftine. Mai ieftine inseamna, de cele mai multe ori, mai vechi, construite inainte de 1989. Daca acela care cumpara nu este atent la detalii, la starea in care se afla locuinta respectiva, va constata dupa semnarea actelor la notar ca pretul a constituit un reper fals si ca respectiva locuinta necesita mai multe lucrari de amenajare. Cumparatorul nu trebuie sa accepte un apartament in care s-au efectuat modificari fara autorizare. Mai sint si alte puncte slabe: instalatiile, termoizolarea sau finisajele.

Modificari dupa ureche

Cel mai important lucru la cumpararea unui apartament, potrivit lui Sorin Caldararu, expert tehnic in constructii, este ca acesta sa nu aiba modificari la structura care sa nu fie autorizate. „Lucrarea ar putea sa fie facuta de un nespecialist, iar, la un control, noul proprietar va fi amendat pentru greseala vechiului proprietar. De aceea trebuie verificat ca planul apartamentului sa corespunda cu planul de constructie initial“, a spus Caldararu. In plus, daca lucrarea a fost facuta prost, aceasta ar putea afecta rezistenta intregului imobil.

Atentie la PVC

Cei in cautare de casa vor trebui sa verifice si timplaria la un apartament vechi. „Este de preferat ca timplaria sa fie din termopan, deoarece contribuie serios la izolarea termica a unei locuinte. Daca are o timplarie buna, locuinta nu va pierde caldura, iar factura la intretinere va fi mai mica“, mai spune Caldararu. Tot pentru o mai buna izolare termica, respectiv pentru o economie energetica mai buna, un apartament trebuie sa fie termoizolat cu panouri din PVC sau cu vata minerala. Cei care cumpara apartamente la etajele superioare trebuie sa verifice daca terasa a fost termohidroizolata de curind sau, daca nu, sa se asigure ca este in stare buna.

Instalatii cu viata scurta

Cumparatorul trebuie sa verifice atent si starea instalatiilor. „Trebuie verificate instalatiile de apa, sa nu existe scurgeri. Accesul la instalatiile principale sa se faca usor. Sa nu existe mascari sau trape blocate, astfel incit sa nu fii nevoit ca din cauza unei tevi sa distrugi jumatate din peretii casei“, a atentionat Caldararu, amintind ca tot tevile cedeaza primele la un apartament. Instalatia electrica, daca nu este pusa la punct, poate scoate bani multi din buzunarele proaspatului proprietar. „Trebuie verificat contorul, astfel ca acesta sa functioneze la parametri normali, pentru ca poti avea surpriza sa te trezesti cu cei de la RENEL, care nu vor ezita sa dea amenzi“, a subliniat Caldararu. Bani si bataie de cap pot costa si apometrele, si repartitoarele de la calorifere daca acestea au fost trecute cu vederea. Dupa ce ai verificat toate astea, vine rindul gresiei si faiantei, in cazul in care acestea exista. Ceramica, aceea care placheaza pardoseala din baie si din bucatarie, si peretii nu trebuie sa prezinte umflaturi si nici rosturi. Tot rosturile pot da de gol un parchet care a fost inundat de mai multe ori si care trebuie sa fie inlocuit. Centrala termica poate aduce mari probleme. Cel care achizitioneaza apartamentul trebuie sa se asigure ca a fost instalata de o firma autorizata si are verificarile la zi.

Cautati blocuri cu jurnale de evenimente

Nu in ultimul rind trebuie verificata si starea blocului. La fiecare bloc trebuie sa existe un jurnal de evenimente. „Comportamentul cladirii trebuie urmarit in timp. Jurnalul de evenimente trebuie sa contina aceste informatii. Cind a fost schimbata reteaua de apa sau cea electrica sau ce trebuie facut, tencuieli, geamuri inlocuite si altele“, a declarat Caldararu. Toate aceste lucrari cad in sarcina asociatiei de proprietari.

Este bine ca apartamentul sa aiba contract cu o firma de mentenanta. „Daca ai de schimbat un bec, se arde o siguranta sau se strica o baterie la baie, lucrurile vor fi remediate gratis de aceasta firma“, a mai spus Caldararu, adaugind ca altfel pierzi timp si bani. Si lista de intretinere trebuie verificata cu atentie. Daca datoriile sint mari, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca pot aparea probleme cu furnizorii de utilitati.

  • Valoarea reala

Starea apartamentului se reflecta in valoarea de piata a acestuia. „Exista rapoarte diferite intre elementele componente ale unei proprietati imobiliare, in functie de tipul acesteia: rezidentiala, comerciala, industriala. De exemplu, pentru o proprietate imobiliara rezidentiala, apartament sau casa, raportul poate fi de 30% – structura de rezistenta, 30% – zidaria, compartimentari si acoperis, si 40% – finisaje, din care 15-20% sint instalatiile“, spune Adrian Crivii, presedintele companiei imobiliare Darian. Este adevarat ca valoarea de piata este data de preturile cerute pentru apartamentele situate in aceeasi zona, insa eventualele minusuri se pot concretiza in pierderi financiare in cazul unei revinzari.

Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 1100 de apartamente noi
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 45.000 de euro, un apartament cu piscina in Antalya
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Profit din casa de la munte
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriile vor scadea cu 20%
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 5.000.000 de euro recuperati in patru ani
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cheltuieli mari cu un apartament-capcana
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Patru camere: 75.000 de euro plus inca 5.700
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Casa in rate fara avans
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cartierul Baneasa: scump, dar se vinde
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresc preturile apartamentelor noi
• ( 20/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Pasii creditului bancar
• ( 20/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: O locuinta mai mare