O locuinta mai mare20/06/2006 

Solutii practice si estetice de eficientizare a spatiului din apartament.

 

Din ce in ce mai des, scopul reamenajarii apartamentelor de bloc il constituie obtinerea unui spatiu mai generos pentru diversele incaperi - fie ca e vorba de bucatarii, bai, livinguri sau holuri.

Simpla cosmetizare a apartamentului nu mai este suficienta pentru standardul de locuit actual, asa incat, inainte de a porni lucrarile de reamenajare, proprietarii cauta solutii la lipsa acuta de spatiu ce se face simtita din plin in apartamentele obisnuite de bloc.

Uneori, aceste solutii se rezuma la inglobarea unor spatii adiacente, alteori ele constau intr-o mai eficienta utilizare a spatiului disponibil prin reorganizarea obiectelor si mobilierului si prin folosirea anumitor trucuri de design.

Ca o regula generala, in proiectul de recompartimentare a locuintei este important ca functiunile si locurile utilizate sa se afle intr-o legatura organica.

In bucatarie

Ca solutie practica, acest spatiu se poate deschide fie spre living, fie spre holul de la intrare, fie - in cazurile spectaculoase de reorganizare spatiala - bucataria poate reuni intr-un singur spatiu deschis atat livingul, cat si holul(urile) adiacent(e).

Mai exista o varianta extrem de accesibila pentru castigarea unor suprafete utile prin demolarea vechilor debarale si camari. In acest caz, principala problema care trebuie rezolvata consta in mascarea sau devierea instalatiilor de apa si a  conductelor de scurgere vizibile acum ca urmare a inlaturarii peretilor functiunilor amintite mai sus.

Aceste plusuri spatiale se pot realiza prin desfiintarea peretilor comuni, insa atentie, numai acei pereti care nu sunt de rezistenta pot fi desfiintati.

Este extrem de important ca structura de rezistenta a cladirii sa nu fie afectata prin lucrarile executate, tocmai de aceea, pentru orice fel de recompartimentare a spatiului interior trebuie cerut sfatul unui specialist care va va spune ce modificari spatiale se pot face si ce nu.

Mai putin importante in cazul bucatariei sunt acele trucuri de design menite sa asigure o marire vizuala a spatiului. Insa o buna organizare a mobilierului si aparatelor electrocasnice dupa principiul eficientei raportului dintre diferitele zone ale bucatariei (zona de foc, zona umeda etc.) va imbunatati confortul chiar si intr-o bucatarie mica.

In baie

Aici metoda deschiderii spatiale este exclusa, din cauza functiunilor specifice acestei zone intime. Insa exista anumite situatii in care, in mod practic, se pot castiga cativa metri patrati pentru spatiul util al baii.

De cele mai multe ori acest lucru se face in dauna altor spatii invecinate, prin mutarea peretelui comun - fie cel cu dormitorul, fie cu holul, fie cu dressing-roomul sau debaraua.

Se poate apela la aceasta solutie numai in cazul in care structura apartamentului o permite si daca ne putem permite sa renuntam la spatiul inglobat.

Dat fiind ca posibilitatile practice de marire a baii sunt reduse, adesea inexistente, un rol important il joaca organizarea cat mai eficienta a obiectelor sanitare si a mobilierului.

Cada masiva se poate inlocui cu un model ergonomic, "pe colt" sau cu o cabina de dus care lasa astfel loc pentru amplasarea masinii de spalat. Usa de la baie poate fi inlocuita si ea cu un model culisant ori glisant, care lasa liber spatiul de la intrare.

O solutie ingenioasa de marire vizuala a spatiului o constituie amplasarea pe tavan a unei oglinzi de dimensiuni mari.

In living

O solutie practica si moderna consta in includerea balconului in spatiul util prin demontarea tamplariei si, eventual, prin desfiintarea parapetului de sub fereastra.

Desigur, in acest caz este absolut obligatoriu ca balconul sa fie inchis cu tamplarie cu geam termoizolant, parapetul, podeaua si tavanul sa fie izolate cu polistiren, preferabil extrudat, sau cu vata minerala.

Daca nu se doreste sau nu este posibila deschiderea balconului spre spatiul locuibil, usa acestuia poate fi inlocuita cu una glisanta ce se poate manevra mai usor.

Si in living pot fi utilizate elementele de decorare pentru a crea impresia de spatiu largit: peretii pot fi zugraviti in culori luminoase, deschise, se pot folosi canapele si fotolii fara brate si ale caror picioare sunt expuse vederii sau se poate amplasa o oglinda in apropierea ferestrei, care sa reflecte imagini de afara.

In dormitor si hol 

De regula, dormitorul nu are sanse sa fie marit spatial prin integrarea altor spatii, ci cel mult ii poate fi alocat un alt spatiu din apartament, in cadrul unui proces amplu de reorganizare spatiala.

Insa, chiar si fara acest lucru, pot fi luate anumite masuri pentru imbunatatirea confortului din punct de vedere al impresiei spatiale.

Astfel, dulapurile cu usi glisante pot fi amplasate in dormitoare sau pe holuri, in vederea unei functionalitati sporite a zonei respective. Usile pot fi prevazute, de asemenea, cu oglinzi.

Pentru crearea unor spatii de depozitat se poate utiliza la maximum spatiul de deasupra patului, fie prin montarea unor rafturi deschise sau a unor corpuri suspendate, fie prin construirea unui ansamblu din gips-carton prevazut cu nise decorative si spoturi de lumina.

Si aici usa de la intrarea in incapere poate fi de tip culisant pentru economia de spatiu. Acest beneficiu oferit de usile culisante poate fi cel mai bine speculat in holuri, acolo unde se intalnesc trei, uneori chiar patru usi pe un spatiu redus. 

Dupa cum se vede, modificarea unui apartament sau garsoniera pentru obtinerea de spatiu nu e deloc o misiune imposibila. 

Ema Carciumaru

Sursa: Evenimentu Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 1100 de apartamente noi
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 45.000 de euro, un apartament cu piscina in Antalya
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Profit din casa de la munte
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriile vor scadea cu 20%
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: 5.000.000 de euro recuperati in patru ani
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cheltuieli mari cu un apartament-capcana
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Patru camere: 75.000 de euro plus inca 5.700
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Casa in rate fara avans
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cartierul Baneasa: scump, dar se vinde
• ( 20/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresc preturile apartamentelor noi
• ( 20/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Pasii creditului bancar
• ( 20/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: O locuinta mai mare