Apartament in Germania de est cu 25.000 de euro06/06/2006 

Germania de est nu a intrat inca in Uniunea Europeana cu preturile la locuinte. Pot fi gasite apartamente cu preturi sub 30.000 de euro.

Piata imobiliara din Uniunea Europeana ofera surprize mari. Preturile apartamentelor din orasele din fosta Republica Democrata Germana reprezinta un vis frumos pentru locuitorii oraselor din Romania. Chiar daca inchirierea in acele zone nu reprezinta o investitie tocmai profitabila in momentul de fata, o astfel de achizitie ar aduce un profit in viitor, in conditiile in care se apreciaza ca in timp decalajul economic dintre aceasta zona si vestul tarii se va reduce. Formalitatile nu sint dificile, iar preturile sint atractive chiar si in imobilele noi. Cu mai putini bani decit in Bucuresti se poate deveni proprietarul unui apartament dintr-un oras care este deja in UE.

Migratie spre Vest

Explicatia acestor preturi mici pare destul de simpla: depopularea. Dupa reunificarea Germaniei de la sfirsitul secolului trecut, populatia a migrat din est spre vest. Cum forta economica si puterea de cumparare sint in partea vestica, „fluctuatia este foarte rapida si lumea merge acolo unde salariile sint mai mari“, afirma Constantin Popescu-Ialomita, vicepresedintele ARAI si directorul agentiei Omni-Pro-Com. Toti acesti factori au contribuit la mentinerea unor preturi deosebit de scazute pentru proprietatile imobiliare din partea de est. Astfel, in Dresda se poate achizitiona un apartament cu doua camere si o suprafata utila de 52 de metri patrati, amplasat intr-un bloc construit in 1998, cu 50.000 de euro. Se ajunge astfel la un pret de aproximativ 960 de euro/mp util. Ceva mai ieftine sint apartamentele in blocurile construite in anii ’60: o proprietate cu o suprafata de 78 mp utili ajunge la 69.000 de euro, deci la aproximativ 885 euro/mp, in conditiile in care in Bucuresti pretul este de peste 950 de euro/mp util intr-un bloc construit in aceeasi perioada. Pentru o vila cu trei camere si suprafata de 71 mp, pretul porneste de la 99.000 de euro.

Preturi mai mici

Oferta este mult mai generoasa in Leipzig. Aici se poate achizitiona un apartament cu doua camere si o suprafata de 46 mp cu 25.000 de euro, in vreme ce un apartament cu trei camere si o suprafata de 52 mp costa 29.000 de euro. Exista si zone in care oferta este de-a dreptul incredibila. „Ofertele sint in Leipzig, in zone rezidentiale. De pilda, in zona Hauptbahnhof, gara centrala, care actualmente este un mall, pentru doua camere cu o suprafata de 67 mp, se cer 15.000 de euro, iar costurile de renovare sint de aproximativ 1.800 de euro“, spune Constantin Popescu-Ialomita. Conform acestuia, preturile scazute din Germania de est pot reprezenta o oportunitate mai ales pentru marii investitori care cumpara sute sau chiar mii de apartamente pe care le reamenajeaza pentru a le putea revinde. „Evident, conteaza si informatiile pe care le are despre dezvoltarea anumitor zone“, spune Constantin Popescu-Ialomita.

Proces facil

Oricine dispune de un pasaport valid si de fondurile necesare poate cumpara un imobil in Germania. Detinerea unei proprietati nu aduce insa cu sine si dreptul de rezidenta. Ca un prim demers, proprietatea trebuie inspectata atent, daca nu de cumparator, atunci de o persoana experimentata in domeniu, eventual un broker. Pentru pivnita, acoperis sau sistemul de incalzire este nevoie de un specialist care sa estimeze costul eventualelor lucrari de renovare. Dupa ce potentialul cumparator gaseste proprietatea dorita si se intelege asupra pretului, notarul se va ocupa de partea legala si de prevederile contractului. Inainte de semnarea contractului final, cumparatorul trebuie sa faca dovada ca detine fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor tranzactiei. Daca nu cunoasteti limba germana, este bine sa aveti alaturi un translator, in primul rind pentru a verifica cu atentie termenii contractului care pot fi deosebit de flexibili. Contractul de cumparare, semnat de ambele parti la biroul notarului, este irevocabil.

Amortizare lenta

Cei care intentioneaza sa achizitioneze o astfel de proprietate pentru a obtine un profit ulterior trebuie sa stie ca, in acea parte a Germaniei, chiriile nu sint cu mult diferite fata de cele din Romania. Astfel, un apartament cu doua camere in Dresda se inchiriaza cu 250-350 de euro, in vreme ce in Leipzig, pentru acelasi tip de apartament, se cer in jur de 250 de euro. In cazul unui apartament care se achizitioneaza cu 25.000 de euro, reiese ca se amortizeaza prin inchiriere dupa 100 de luni, adica in mai mult de opt ani.

  • O jumatate de secol inrosita

Dupa sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost divizata in doua parti aflate sub tutela marilor puteri invingatoare. Partea de est a revenit armatei sovietice, in timp ce vestul urma sa fie controlat de trupele americane, engleze si franceze. Pina in 1949, zona din est a purtat numele de Zona de Ocupatie Estica a Germaniei. Incepind cu 7 octombrie 1949, data cind ambele state si-au declarat independenta, Germania de est a primit numele oficial de Republica Democrata Germana si si-a stabilit capitala la Berlin. Simbolul proeminent al acestei diviziuni il reprezinta Zidul Berlinului, a carui constructie demarata in 1961 a inchis granita dintre cele doua state timp de 28 de ani. Construirea zidului a reprezentat un dezastru politic pentru intregul bloc socialist, fiind promovat de occidentali ca un simbol al tiraniei comuniste pe tot parcursul Razboiului Rece. Dupa caderea acestuia, in 1989, cele doua Germanii s-au reunificat definitiv politic, economic, administrativ si legal pe 1 octombrie 1990.

  • Ce se cumpara in Romania

Cu 25.000 de euro, in Romania se pot achizitiona proprietati cu suprafete destul de meschine. De exemplu, un apartament semidecomandat intr-un cartier din Rimnicu Vilcea costa 28.000 de euro. Daca se doreste o casa in Bucuresti, cu aceasta suma se poate achizitiona o garsoniera la ultimul etaj al unui bloc din zona Lacul Tei, care costa 29.000 de euro. Are o suprafata de doar 26 mp.

  • Taxe rezonabile

Valoarea taxelor si a celorlalte cheltuieli aferente procesului de cumparare difera in functie de valoarea proprietatii achizitionate. In conditii normale, taxele valoreaza aproximativ 6-7% din costul proprietatii, procent care include taxa de pornire in valoare de 3,5%, onorariul notarului de 1% si taxa de transfer de 2%. Onorariul agentiei imobiliare poate ajunge la 5-6% din costul proprietatii si este platit de obicei de ambele parti contractante in proportii egale. Nonrezidentilor li se aplica o taxa suplimentara pe proprietate de 0,5%.

Valentin Baesu
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartament in Germania de est cu 25.000 de euro
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriasul e mai pretentios decit proprietarul
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresterea ofertei scade chiria
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitii recuperate intr-un
• ( 06/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Bancile dau credite pentru constructii
• ( 06/06/2006 ) LEGISLATIE IMOBILIARA: 20 de euro pentru asigurarea locuintei
• ( 06/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: Cum sa darimam legal in casa
• ( 06/06/2006 ) CONSTRUCTII: