Bancile dau credite pentru constructii06/06/2006 

Posibilitatea obtinerii cu mai multa usurinta a unui credit bancar a contribuit la cresterea numarului celor care isi construiesc casa.

Daca pina in urma cu citiva ani un credit ipotecar era greu de obtinut, in prezent o documentatie bine realizata face ca banii sa intre in cont in citeva zile. Cu toate acestea, conform Bancii Nationale a Romaniei, in luna martie a acestui an creditul ipotecar si cel imobiliar aveau o pondere de 22,7%, in vreme ce creditul de consum a ajuns la 77,3%. In zona UE situatia este cu totul alta: creditul de consum reprezinta 13%, pe cind cele ipotecare/imobiliare au ajuns la 70,2%. Probabil ca si in Romania situatia se va schimba, mai ales ca si bancile si-au diversificat ofertele. Astfel, se ofera si credite pentru construirea locuintei.

Conditii speciale

Cei care apeleaza la o astfel de varianta trebuie sa se astepte la conditii speciale din partea bancilor. La BCR de exemplu, pentru construirea unei locuinte pe terenul detinut de solicitantul creditului trebuie sa se prezinte o copie dupa actul de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuinta, contractul de construire incheiat cu antreprenorul/societatea de constructii, devizul general incheiat cu antreprenorul/societatea de constructii si, unde este cazul, raportul de evaluare a acestuia, precum si o declaratie, pe proprie raspundere, a proprietarului ca terenul nu este revendicat conform Legii nr. 10/2001 si ca nu exista litigii in legatura cu acesta. Pentru cumpararea unui teren si construirea unei locuinte pe acest teren sint necesare o copie dupa actul de proprietate al vinzatorului pentru terenul respectiv, o declaratie, pe proprie raspundere, a proprietarului ca terenul nu este revendicat, conform Legii nr. 10/2001, si ca nu exista litigii in legatura cu acesta, precum si un antecontract de vinzare/cumparare.

Avans de 25%

Multe banci ofera credite care pot fi folosite si pentru cumpararea, si pentru construirea de locuinte. Avansul solicitat este, in general, de 25% din valoarea proprietatii. Ofertele difera insa de la banca la banca. La Alpha Bank, cei care vor sa faca un credit imobiliar trebuie sa fie cetateni romani, iar pentru credit ipotecar domiciliul stabil trebuie sa fie in Romania. Pentru a beneficia de credit trebuie sa ai peste 21 de ani, venitul lunar net al intregii familii sa nu fie mai mic de 200 de euro, iar rata sa nu depaseasca 35% din venitul lunar.

Imprumut cu venituri peste 300 de euro

O alta banca care finanteaza cumpararea, construirea sau modernizarea unui imobil este Piraeus Bank Romania. Pentru a beneficia de credit trebuie sa nu depasesti virsta de 65 de ani la terminarea creditului, sa ai un venit lunar de minimum 300 de euro, iar suma ratelor lunare din credite imobiliare sa fie mai mica de 35% din venitul lunar net minus alte obligatii lunare. O alta conditie este ca persoana sa aiba minimum un an de activitate profesionala. Suma maxima acordata este de 250.000 de euro, persoana care contracteaza creditul urmind a contribui la investitie cu 25% din suma imprumutata. Credite imobiliare si ipotecare acorda si Banca Transilvania. Aici perioada de creditare este intre 10 si 25 de ani, valoarea creditului fiind de maximum 75% din valoarea totala a investitiei. Dobinda perceputa de Banca Transilvania pentru acest tip de credite este de 9,5% pe an, creditul se face in lei, iar dobinda este fixa in primii trei ani.

Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartament in Germania de est cu 25.000 de euro
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriasul e mai pretentios decit proprietarul
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresterea ofertei scade chiria
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitii recuperate intr-un
• ( 06/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Bancile dau credite pentru constructii
• ( 06/06/2006 ) LEGISLATIE IMOBILIARA: 20 de euro pentru asigurarea locuintei
• ( 06/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: Cum sa darimam legal in casa
• ( 06/06/2006 ) CONSTRUCTII: