Chiriasul e mai pretentios decit proprietarul06/06/2006 

In momentul in care se cumpara o locuinta pentru inchiriere, este indicat sa se stie preferintele chiriasilor pentru a obtine cit mai multi bani.

Cel care vrea sa faca o afacere din inchirierea unei proprietati a carei achizitie se afla inca in stadiul de plan trebuie sa aleaga cu grija zona, dar si sa se informeze, in prealabil, asupra chiriei pe care o poate obtine. Zona este foarte importanta, deoarece, chiar daca chiria nu este cu mult mai mare decit in alte locuri, asigura un grad mai mare de ocupare. Pe de alta parte, trebuie sa stie clar carui segment se adreseaza pentru a-si calcula investitiile pe care le va face in imobil. Nu in ultimul rind, trebuie sa caute o zona cu verdeata si cu o scoala in apropiere.

Pretul conteaza

Chiriasii se orienteaza pentru o locuinta in functie de locul de munca, de mijloacele de transport. Vor o zona civilizata, vor verdeata. Asta in prima faza. In cazul celor cu venituri medii, toate aspectele de mai sus sint anulate de pretul de inchiriere, pentru cei cu venituri medii. Bugetul disponibil joaca un rol important in luarea deciziei. „In proportie de 90%, pretul de inchiriere a unei case conteaza cel mai mult pentru chiriasi. Daca ai un buget de 300 de euro, nu iti permiti sa dai 200 de euro pe chirie. Clientul isi face singe rau si mai cauta“, ne-a spus Dan Costache, director de vinzari al companiei imobiliare Stentor. Fata de cei care cumpara o casa, chiriasii, de cele mai multe ori, sint mai pretentiosi si la aspectele ce tin de interiorul casei, precum si de zona in care aceasta se afla. Asta in cazul in care oferta este din belsug, iar pretul este bun. Pentru cumparator conteaza mai mult zona si pretul de cumparare, mai putin starea apartamentului. Ii convine sa investeasca pentru ca stie ca este al lui. In schimb, daca nu-i convine zona, ii va fi foarte greu sa revinda imobilul.

Sint cautate apartamente cu dotari

Si totusi, daca bugetul ii permite, chiriasul cauta luxul. „Vrea masina de spalat, vrea mobila de bucatarie, cu robot de bucatarie, cuptor cu microunde, aer conditionat etc. Nu ii convine sa investeasca intr-un apartament care nu este al lui“, a mai spus Dan Costache. Nu in ultimul rind, un chirias se intereseaza de magazinele sau hipermarketurile din zona, astfel incit cumparaturile sa nu fie o problema, la orice ora din zi sau din noapte. Piata chiriilor este o piata dinamica, in plina expansiune. „Un apartament scos la inchiriere este inchiriat in maximum doua zile“, a precizat directorul de vinzari al Stentor. Cele mai cautate sint „apartamentele dormitor“, dupa cum le numeste Dan Costache. Au confort scazut, suprafete mai mici si preturi mai scazute. Apartamentele dormitor sint gasite in cartiere precum Drumul Taberei, Militari, Titan si cartierele invecinate. Ca pret, toate apartamentele scoase la inchiriere au preturi apropiate, exceptie facind Drumul Taberei, unde preturile sint cu 10-15% mai mari. „Drumul Taberei este considerat un cartier linistit, cu multa verdeata, de unde si preturile mai mari“, a explicat Dan Costache. Un alt aspect foarte important in alegerea unui apartament, mai ales pentru chiriasii familisti, cu copii, il are educatia. „Sint foarte importante scoala, gradinita unde iti dai copiii. Este ideal sa iti cauti in cartier, astfel incit sa nu traversezi tot Bucurestiul ca sa iti duci copilul la institutia scolara dorita“, a precizat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. Oricum, sfatul lui Emil Giurgiu este ca chiriasii sa se adreseze unui agent imobiliar, pentru ca acesta „stie mai bine pozitionarea si perspectiva de dezvoltare a orasului“.

Chiriasi care nu se uita la bani

Aceasta categorie de chiriasi care isi permit sa plateasca chirie pe un an cit costa un „apartament dormitor“ intr-un cartier mai putin select stie ce vrea. „Aici lucrurile stau altfel, chiriasii sint in general functionari in cadrul unor companii multinationale sau de cele mai multe ori angajati ai ambasadelor straine in Romania“, a subliniat Dan Costache. Acestia prefera cartierele foarte bine pazite, cu multa verdeata, cu parcare asigurata, de cele mai multe ori. Zona cea mai ceruta este zona de nord a Bucurestiului, din care amintim cartierele Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti. Chiriasii platesc pina la citeva mii de euro pentru a locui in aceste cartiere. In schimb, preturile la apartamentele vechi din Bucuresti oscileaza intre 150 de euro garsoniera si poate ajunge si la 700 de euro pe luna un apartament utilat complet, cu patru camere. In zone cum ar fi Piata Unirii, Sala Palatului, Cismigiu, pretul de inchiriere a unei garsoniere oscileaza intre 300 si 500 de euro. Apartamentele din aceste cartiere pot fi inchiriate cu sume cuprinse intre 450 si 1.500 de euro, in functie de numarul camerelor si de nivelul finisajelor si al dotarilor.

Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartament in Germania de est cu 25.000 de euro
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriasul e mai pretentios decit proprietarul
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresterea ofertei scade chiria
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitii recuperate intr-un
• ( 06/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Bancile dau credite pentru constructii
• ( 06/06/2006 ) LEGISLATIE IMOBILIARA: 20 de euro pentru asigurarea locuintei
• ( 06/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: Cum sa darimam legal in casa
• ( 06/06/2006 ) CONSTRUCTII: