Cresterea ofertei scade chiria06/06/2006 

Stocul de spatii industriale si logistice din Romania este mic in comparatie cu alte tari. Cresterea ofertei va atrage o scadere a chiriilor.

Dupa o lunga perioada de stagnare, segmentul industrial al pietei din Capitala a cunoscut in 2005 o revigorare atit a cererii, cit si a ofertei. Investitiile la standarde occidentale demarate in 2004 au condus la o crestere de 33% a stocului de spatii industriale din Bucuresti la finele anului trecut. In ciuda imbunatatirilor evidente din ultimul an, piata spatiilor industriale din Bucuresti ramine subdimensionata fata de marile capitale din estul Europei. Rata de ocupare a spatiilor industriale si de depozitare din Capitala, situata la aproximativ 95%, este in continuare cea mai ridicata din zona.

Cerere mai mare

Cererea a inregistrat un trend accentuat crescator cu cei peste 110.000 mp inchiriati sau preinchiriati anul precedent. Companiile de logistica au detinut ponderea cea mai mare din totalul cererii, aproximativ 60%, conform raportului Eurisko. Pe locurile urmatoare in topul cererii s-au situat retailerii cu o pondere de 30% si productia usoara cu 10%. Suprafetele medii tranzactionate s-au situat intre 2.000 si 5.000 mp, cu chirii de 5-5,5 euro/mp/luna. Majoritatea contractelor de inchiriere

s-au incheiat pe trei-cinci ani, dar au fost si clienti care au solicitat termene mai lungi de pina la zece ani. Cea mai mare tranzactie de pe piata romaneasca din cursul anului trecut a fost preinchirierea a 14.000 mp in Centrul Logistic Mercury de catre retailer-ul miniMAX. Numeroase companii locale si multinationale s-au aratat mai interesate de achizitionare decit de inchiriere din cauza ofertei nesatisfacatoare. Preturile de vinzare au variat pe parcursul anului precedent intre 450 si 650 de euro/mp. 

Continua investitiile

Conform studiului Col-liers, stocul total de pe piata spatiilor industriale din Capitala la sfirsitul anului 2005 a atins 180.000 mp. Zona din imediata apropiere a autostrazii Bucuresti–Pitesti, de departe cea mai dezvoltata, s-a remarcat si in acest an ca o locatie industriala preferata de investitori. Partea vestica a beneficiat de proiecte precum Cefin Logistic Park, ProLogis Bucharest Park A1, Mercury Logistic Park si Rynart. ProLogis Bucharest Park este un proiect de mari dimensiuni initiat de liderul dezvoltatorilor si investitorilor in spatii de depozitare de inalta calitate. Situat in zona de vest, la kilometrul 22 al autostrazii, parcul logistic include sase cladiri ce vor insuma aproximativ 157.736 mp de spatii de depozitare si distributie, plus spatii la mezaninul cladirilor si birouri. Proiectul se va construi in mai multe faze, in functie de evolutia pietei. Prima dintre ele, anuntata pentru trimestrul al III-lea al anului 2006, va aduce pe piata spatii de 23.000 mp. Un alt proiect de anvergura a fost dezvoltat de compania olandeza Rynart.

Investitorii olandezi au preferat ca locatie tot partea de vest. Situat la kilometrul 23 al autostrazii Bucuresti–Pitesti, parcul logistic va totaliza 20.000 mp construiti. Proiectul, a carui investitie se ridica la 25 de milioane de euro, se asteapta a fi finalizat spre sfirsitul anului curent.

Urmatorii doi-trei ani vor aduce mult mai multe spatii pe piata din Bucuresti in conditiile in care proiectele care au fost anuntate se vor materializa. Datorita ofertei bogate, chiriile vor scadea usor pina in jurul valorii de 4,5-4,8 euro/mp/luna. „Chiriile vor scadea pe masura echilibrarii cererii si a ofertei, treptat, fara evolutii spectaculoase“, spune Bogdan Murafa, manager Departament Industrial la compania Eurisko. Cererea isi va pastra in mare aceeasi structura, cu exceptia retailerilor si a reprezentantilor productiei usoare a caror pondere se estimeaza ca va creste semnificativ. Se asteapta ca in urmatorii ani companiile de servicii logistice sa-si indrepte atentia spre zona de sud-est datorita autostrazii Bucuresti–Constanta.

Pretentii mai mari

Marile companii internationale au sesizat importanta strategica pe care zona centrala si est-europeana o are in domeniul distributiei industriale. ProLogis alaturi de Campgemini, unul dintre cei mai importanti furnizori internationali de servicii de Consultanta, Tehnologie si Outsourcing, au anuntat in mai anul curent rezultatele studiului despre cerintele europene in materie de spatii de depozitare si distributie. Realizat in toamna anului trecut, studiul a inclus interviuri si sondaje pe Internet la care au participat peste 200 de transportatori si furnizori de servicii logistice. Autorii studiului au afirmat ca extinderea pietei europene nu va genera o miscare majora a centrelor de distributie catre tarile central si est-europene in curs de dezvoltare. Pretentiile ridicate ale clientilor pentru calitatea serviciilor cresc cererea pentru spatiile de depozitare amplasate in locatii strategice, aproape de pietele cu o mare accesibilitate pentru transport. Spatiile nu vor mai servi doar depozitarii, ci se vor transforma in locatii „cross-dock“, care ofera clientilor servicii cu valoare adaugata. „Proiectarea unui depozit care sa corespunda cerintelor de constructie nu mai este in prezent suficienta“, declara Bert Angel, senior vicepresedinte si manager de servicii globale pentru ProLogis Europa. „Fara indoiala, una dintre cele mai importante calitati ale unui asemenea spatiu este pozitionarea avantajoasa, aproape de cai de comunicatie majore. O proprietate potrivita pentru astfel de dezvoltari mai trebuie sa beneficieze de acces neingradit. In acelasi timp, sistemul antiincendiu, rampele hidraulice si utilitatile sint intre cele mai cerute facilitati“, mai spune Bogdan Murafa.

In tara creste cererea, insa nu se inghesuie investitorii

  • Brasov

Ramura industriala continua sa figureze printre principalele domenii de activitate pentru brasoveni. Companiile straine se arata interesate sa-si deschida aici capacitati de productie deoarece Brasovul beneficiaza de baza tehnico-materiala propice dezvoltarii pietei spatiilor industriale. Nivelul chiriilor nu a suferit modificari in anul 2005. In continuare se pot inchiria spatii moderne cu aproximativ 5,5 euro/mp/luna si spatii vechi cu 2-3 euro/mp/luna.

  • Cluj-Napoca

Clujul reprezinta un punct de interes major pentru companiile straine care cauta apropierea de granita cu UE. Investitorii se orienteaza atit catre spatiile industriale dezmembrate din platforma industriala, cit si spre construirea de spatii noi. Anul trecut au fost lansati pe piata 8.000 mp de spatii industriale moderne. Nivelul chiriilor, situat in 2005 in jurul valorii de 3-5 euro/mp/luna, va stagna pe tot parcursul lui 2006.

  • Craiova

Piata spatiilor industriale din Craiova ofera spre inchiriere atit hale industriale si spatii de productie vechi, cit si spatii moderne construite in ultimii zece ani, in special in afara orasului. Chiria pentru spatiile vechi de la periferie a fost de aproximativ 1,5 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile din zonele centrale nivelul chiriei s-a ridicat pina la 3,5 euro/mp/luna. La cumparare preturile au variat, in functie de amplasament, intre 100 si 200 de euro/mp.

  • Iasi

Stocul de spatii industriale din Iasi la finele anului trecut a fost de 120.000 mp, din care 17% reprezinta spatiile noi. Cererea pentru spatiile industriale si de depozitare s-a manifestat in principal pentru spatiile cu rampa si suprafete cuprinse intre 400 si 1.500 mp. Nivelul chiriilor a inregistrat o crestere semnificativa fata de 2004, ajungind la 4-7 euro/mp/luna, deoarece oferta nu s-a ridicat la nivelul cererii.

  • Constanta

Pe piata spatiilor industriale din Constanta predomina spatiile vechi. Cele mai multe dintre acestea sint concentrate in zona portului. Nivelul chiriilor in 2005 a fost de 1,5 euro/mp/luna pentru spatiile vechi si 5 euro/mp/luna pentru spatiile moderne. Desi industria este unul din cele mai active sectoare economice din localitate, oferta de spatii industriale moderne este in continuare saraca, insa situatia se va schimba in anii urmatori.

Ionut Leca
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartament in Germania de est cu 25.000 de euro
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Chiriasul e mai pretentios decit proprietarul
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresterea ofertei scade chiria
• ( 06/06/2006 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitii recuperate intr-un
• ( 06/06/2006 ) CREDITUL IPOTECAR: Bancile dau credite pentru constructii
• ( 06/06/2006 ) LEGISLATIE IMOBILIARA: 20 de euro pentru asigurarea locuintei
• ( 06/06/2006 ) AMENAJARI INTERIOARE: Cum sa darimam legal in casa
• ( 06/06/2006 ) CONSTRUCTII: