Plante aromatice - Levantica (Lavandula angustifolia)24/06/2013 

Levănțica este originară din zona mediteraneană. Romanii o foloseau pentru dezinfectarea și parfumarea termelor și împotriva durerilor de cap. Pentru a parfuma o încăpere, se împăștiau frunze și flori de levănțică pe podea. În prezent, lavanda se cultivă pe arii extinse în regiunea Provence din Franța și este utilizată mai ales la fabricarea parfumurilor și a săpunurilor.

Levănțica poate fi plantată la interior, iar începând cu luna mai și la exterior. Are nevoie de mult soare și trebuie protejată de vânt. Solul trebuie să fie argilos și ușor umed. Crește până la 40 – 65 cm înălțime și are atât frunzele, cât și florile parfumate.
Florie apar începând cu luna iulie, iar după înflorire este bine ca plantele să fie tăiate cam la două treimi, pentru a putea înflori din nou. În grădină, tufele de lavandă arată foarte bine alături de trandafiri, putând fi cultivată la marginea straturilor. În timpul iernii, plantele trebuiesc acoperite.

Pentru a pastra aroma florilor, ele pot fi recoltate când sunt pe jumătate înflorite și lăsate la uscat.

Florile de lavandă pot fi folosite pentru a aroma felurile de bază de pește și carne, dar și la deserturi (biscuiți). Levănțica este una dintre faimoasele „ierburi de Provence”, alături de oregano, busuioc, rozmarin, isop, cimbru, salvie și fenicul.

Proprietăți terapeutice. Este calmantă și echilibrantă, fiind recomandată în cazul schimbărilor de dispoziție, al depresiei și anxietății și al sindromului premenstrual. Masarea tâmplelor cu două picături de ulei esențial de levănțică atenuează durerile de cap. Alungă insectele, iar dacă sunteți înțepați de una, frecați locul cu o picătură de ulei esențial. Este eficientă și în tratarea arsurilor minore. Pentru un somn mai bun, puteți folosi o pernă cu levănțică; de asemenea, poate fi pusă în dulapuri, pentru îndepărtarea moliilor.

Sursa: MuseImobiliare.ro
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 24/06/2013 ) CASA SI GRADINA: Plante aromatice - Izma (Mentha x piperita)
• ( 24/06/2013 ) CASA SI GRADINA: Plante aromatice - Levantica (Lavandula angustifolia)