Intretinerea se dubleaza la apartamentele noi27/11/2009 
În cazul complexului
New Town din Capitală, locatarii achită împreună 50.000 de lei/lună doar pentru serviciile de mentenanţă.


Costurile de întreţinere ale apartamentelor noi pot fi duble sau chiar triple faţă de cele din cazul locuinţelor vechi. Facilităţile care încântă ochiul clienţilor în pliantele viu colorate sunt plătite apoi cu vârf şi îndesat: spaţiile verzi, locurile de joacă pentru copii, piscina şi paza ajung să coste aproape cât rata la bancă.

De multe ori, oamenii nici nu ştiu pentru ce plătesc, lunar, până la 1.000-1.500 de lei, în funcţie de complex.

Este cazul locuitorilor din complexul rezidenţial New Town din zona Dristor, din Capitală - abia după ce s-au mutat, aceştia au constatat că numai pentru serviciile de mentenanţă operate în prezent de către dezvoltator se plătesc 50.000 de lei lunar. Această sumă umflă simţitor nivelul total
al întreţinerii.


600 de lei/lună, fără utilităţi

„Tariful se achită pe metru pătrat. Eu, personal, pentru apartamentul de trei camere, cu două locuri de parcare şi o boxă, plătesc lunar 600 de lei, la care se adaugă 100 de lei pentru gaze şi încă 100 de lei pentru lumină”, spune Mihai, unul dintre locatarii blocului

Potrivit acestuia, oamenii nu se pot organiza deocamdată într-o asociaţie de proprietari, întrucât din cele 317 locuinţe au fost vândute circa 50%, astfel că depind de dezvoltator.

Totalul cheltuielilor lunare pentru tot blocul este 150.000 de lei. „În plus, pe anul acesta, toată lumea trebuie să plătească şi suma de 600 de lei la fondul de rulment, indiferent însă de suprafaţa locuinţei deţinute. În condiţiile în care deocamdată nu este nevoie de reparaţii, iar firma la care plătim poate da faliment oricând, fără ca noi să folosim acei bani”, adaugă Ioana, o altă clientă.

Contractele semnate prevăd penalităţi

Reprezentantul firmei „Phoenix Park”, cea care a finanţat proiectul, susţine că acţionează conform contractului. „Clienţii au ştiut de la început şi au semnat că vor plăti 1,2 euro/mp. Am redus chiar acest tarif la 0,9 euro
/mp, aşa că nu ar trebui să existe nemulţumiri, ba dimpotrivă. Consider că nu există nicio problemă
, iar contractele sunt foarte rezonabile”, susţine Carmen Corojan, coordonatorul de vânzări al pro iectului New Town.


Conform contractului semnat, locatarii sunt nevoiţi să rămână la mila dezvoltatorului doi ani. Clientul care nu mai este de acord trebuie să achite, conform unor clauze, o penalitate de 500 de euro/zi până la finele contractului.

Într-o situaţie similară se află mai mulţi proprietari, din ansambluri diferite. Specialiştii din domeniu spun că factorii care măresc aceste costuri sunt tocmai facilităţile care atrag la început.

În plus, la acestea se adaugă şi suprafaţa, atât a apartamentelor, cât şi a spaţiilor comune.

De altfel, întreţinerea a constituit mărul discordiei în complexurile în care frâiele au fost ţinute de către dezvoltator. Teoretic, de mentenanţă ar trebui să se ocupe o firmă aleasă de asociaţia de proprietari.


COSTURI ASCUNSE. Serviciile de mentenanţă, mai scumpe decât utilităţile
Teodora Trandafir
Sursa: Evenimentul Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 27/11/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Locuintele din Bucuresti, mai ieftine cu 45%
• ( 27/11/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Intretinerea se dubleaza la apartamentele noi
• ( 27/11/2009 ) STIRI IMOBILIARE: Fara a mai avea banii dati cu darnicie de banci, romanii cauta doar chilipirurile imobiliare